Marktstudie VUB: normen hebben positieve impact op onze economie

dit is de taalnl

Marktstudie VUB: normen hebben positieve impact op onze economie

Wie de exacte, tastbare meerwaarde van normen wil aantonen voor zowel de Belgische economie als individuele organisaties, kan voortaan een beroep doen op nieuwe feiten en cijfers. De Vrije Universiteit Brussel (VUB) voerde in opdracht van het NBN een onafhankelijke marktstudie uit. De hoofdvragen: ‘Wat is de impact van normen op de Belgische economie?’ en ‘Wat zijn de voordelen van normen voor bedrijven en andere organisaties?’.

Ontdek de opmerkelijkste resultaten in onze position paper.

De marktstudie is een primeur voor ons land. Onderzoekers van de VUB ontwikkelden een econometrisch model en koppelden daar zowel een uitgebreide online survey aan als diepte-interviews met bedrijven uit verschillende sectoren. Voor het eerst kunnen we zo de positieve impact van normen op de Belgische economie kwantificeren.

 

Startpunt voor constructief debat op alle niveaus

De empirisch onderbouwde inzichten zijn geen doel op zich. Integendeel, het NBN wil zo een debat openen met bedrijfsleiders, sectorfederaties en beleidsmakers. Enerzijds over de meerwaarde van deelname aan normontwikkeling, anderzijds over het gebruik van normen en de voordelen ervan. Dankzij de klinkende cijfers uit de marktstudie werd alvast de weg geëffend om voortaan dezelfde taal te spreken.

 

Resultaten spreken boekdelen

Om een tipje van de sluier op te lichten, kunnen we dit al prijsgeven: normen dragen 19% bij  in de groei van het Belgische bnp – een opmerkelijk resultaat.

Verder ontdek je in de position paper onder meer:

  • Wat de relatie is tussen normen en arbeidsproductiviteit.
  • Waarom meewerken aan normontwikkeling een goed idee is.
  • Wat de 5 grootste voordelen zijn om normen te gebruiken.
  • Hoe kmo’s en grote bedrijven naar normgebruik en -ontwikkeling kijken.

Bekijk hier de belangrijkste takeaways van de marktstudie.

Wist je dat normen een positieve invloed op onze economie uitoefenen?

Haal je voordeel uit onze opmerkelijke marktstudie met cijfers en inzichten door de VUB. Vraag meteen jouw exemplaar aan: The impact of standards on the Belgian economy.

Vul hier je gegevens in en ontvang de position paper meteen in je inbox.