Nieuwe ISO 34101-normreeks garandeert duurzame en traceerbare cacao

dit is de taalnl

Nieuwe ISO 34101-normreeks garandeert duurzame en traceerbare cacao

Stakeholders uit de hele cacao-industrie, inclusief cacaogiganten Ghana en Ivoorkust, sloegen de handen in elkaar om de sector te professionaliseren. Het resultaat? Een eerste reeks internationale normen rond duurzame en traceerbare cacaoproductie: ISO 34101 – Sustainable and traceable cocoa. Een extra argument voor Belgische chocolatiers die op de internationale markt alsmaar meer concurrentie ondervinden. Bovendien draagt ISO 34101 bij aan liefst 4 SDG’s.

Vraag in het buitenland aan tien willekeurige mensen wat het Belgische exportproduct bij uitstek is en chocolade haalt vast de top 3. Onze chocolatiers winnen jaar na jaar prestigieuze awards en doen er alles aan om die toppositie te behouden. Met de ISO 34101-normreeks ondergaat de cacaoproductie nu een verregaande professionalisering.

De Belgische chocolade-industrie in cijfers:

2

België is wereldwijd de op 1 na grootste exporteur van chocolade.

260

Zo veel Belgische bedrijven zijn jaarlijks betrokken bij de chocoladesector.

600.000

Zo veel ton Belgische chocolade wordt jaarlijks uitgevoerd.

5 miljard

De jaarlijkse omzet van de Belgische chocoladesector.

Bron: FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Beyond Chocolate zet in op duurzame cacao

Consumenten hechten vandaag veel belang aan duurzame producten, ook in de voedingssector. Aan die vraag tegemoet komen, is meteen het doel van het partnership Beyond Chocolate. In december 2018 plaatsten de Belgische retail- en chocoladesector, het middenveld, sociale-impactinvesteerders en universiteiten hun handtekening onder de samenwerking. Lokale cacaoboeren een leefbaar inkomen geven is daarbij een van de speerpunten. De teelt van cacaobonen is immers een arbeidsintensieve en complexe activiteit, waarbij – vooral Afrikaanse – cacaoboeren vaak geschikte infrastructuur missen en in moeilijke omstandigheden werken. Beide factoren zetten de toekomst van de cacao-industrie onder druk, maar met de net gepubliceerde ISO 34101-reeks is er licht aan het einde van de tunnel.

CEN en ISO creëren breed draagvlak

De ISO 34101-serie is het resultaat van een samenwerking tussen CEN (Comité Européen de Normalisation) en ISO (International Organization for Standardization). Beide organisaties brachten normcommissies op de been met een brede waaier aan internationale experten én een sterke vertegenwoordiging van Ghanese en Ivoriaanse stakeholders.

Top 5 van cacaoproducenten in de wereld:

 1. Ivoorkust: 1.448.992 ton/jaar
 2. Ghana: 835.000 ton/jaar
 3. Indonesië: 777.500 ton/jaar
 4. Nigeria: 367.000 ton/jaar
 5. Kameroen: 275.000 ton/jaar

Bron: Voedsel- en landbouworganisatie van de VN

“Dat breed gedragen normalisatieproces is de kracht van ISO 34101”, zegt Jack Steijn, voorzitter van de Technische Commissies van CEN en ISO. “Het zal de cacao-industrie positief beïnvloeden door cacaoboeren meer aanzien te geven, de natuur te beschermen en verwerkers van cacao garanties te bieden op duurzame productie. Met ISO 2292:2017 en ISO 2451:2017 bestonden al aanzetten in de goede richting, maar de vierdelige ISO 34101-reeks legt de lat nog hoger.”

De vier delen van ISO 34101:

 1. Part 1: Requirements for cocoa sustainability management systems
  Vereisten voor managementprocessen, zoals het drogen, sorteren en verpakken van de bonen.
 2. Part 2: Requirements for performance
  Vereisten voor het economische, sociale en milieuaspect van de cacaoproductie.
 3. Part 3: Requirements for traceability
  Vereisten voor het ontwerp en de implementatie van een traceerbaarheidssysteem.
 4. Part 4: Requirements for certification schemes
  Vereisten voor certificatieprocessen en organisaties die certificaten leveren.

Op maat van lokale cacaoboeren

“Een van de grootste troeven van deze eerste internationale norm rond duurzame en traceerbare cacao is de flexibiliteit ervan”, gaat Jack Steijn verder. “Zo kunnen cacaoboeren de onderdelen van deel 1 geleidelijk aan implementeren. Dat doen ze via het Cocoa Farm Development Plan, waardoor producenten snel de haalbaarheid en wenselijkheid van de overgang naar een duurzaam systeem kunnen beoordelen. Beslissen ze om ervoor te gaan, dan hebben ze de mogelijkheid om stap voor stap te voldoen aan alle certificatievereisten.”

4 SDG’s in de kijker

ISO 34101 draagt bij aan 4 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Daarmee willen die laatsten tegen 2030 een betere, duurzamere wereld creëren.

 • SDG 2: geen honger
 • SDG 8: waardig werk en economische groei
 • SDG 10: ongelijkheid verminderen
 • SDG 12: verantwoorde consumptie en productie

 

Interesse in deze norm?

Koop dan de ISO 34101-reeks aan via de e-shop van ISO.

Meer info over het partnership Beyond Chocolate en andere Belgische duurzaamheidsprojecten? Klik dan hier.