Veilig springen op de trampoline

dit is de taalnl

Veilig springen op de trampoline

In de zomer zijn speeltuigen voor buitengebruik heel gegeerd. Vooral de trampoline blijkt een alsmaar populairdere keuze. Maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Zo blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven dat er voor elke 100 patiënten op de spoedafdeling minstens 1 is die van een trampoline is gevallen.

Bij de aankoop van een trampoline heb je doorgaans een grote keuze. Je kan gaan voor mini, gemiddeld of groot, verschillende vormen en kleuren, en talrijke modellen. De vorm en grootte zullen afhangen van de beschikbare ruimte je tuin.

Trampolines hebben een aantal kenmerken die gericht zijn op de veiligheid van de gebruiker. Zo zijn de randen van een trampoline afgedekt met beschermkussens. Deze beschermrand dient strak over de buis en veren te worden gespannen om ongelukken te voorkomen. Anders zou een voet of hand tussen de veren terecht kunnen komen. Deze rand zorgt er ook voor dat een eventuele val wordt gebroken.

Er zijn netten te verkrijgen die de trampoline geheel omspannen. Het net aan de bovenkant is het meest gebruikelijk: het biedt bescherming aan degene die springt. Een optimaal veiligheidsnet sluit rechtstreeks aan op de springmat en niet op het buitenframe van de trampoline. Een net aan de onderkant kan aangewezen zijn als bescherming voor zeer jonge kinderen die onder de trampoline kunnen lopen of spelen. Een andere oplossing hiervoor zijn de ingegraven trampolines, die ook worden toegepast omdat ze mooier ogen in de tuin en een lagere toegangsdrempel hebben.

De Europese norm NBN EN 71-14:2019 gaat over de veiligheid van trampolines voor huishoudelijk gebruik. De norm specifieert eisen en testmethodes voor trampolines, de wijze waarop ze toegankelijk zijn en voor het beschermnet. Daarnaast bevat de norm instructies voor de gebruikers.

Kortom: de norm EN 71-14 zorgt ervoor dat je als consument vertrouwen kan hebben in de trampolines.

Een veilige trampoline kopen?

Zoek er een die aan de veiligheidsnorm NBN EN 71-14:2019 voldoet.